Een specifieke tendens in onze samenleving van de afgelopen jaren fascineert mij. Enerzijds is er een toenemend aantal mensen dat kampt met burn out, depressie, stress en ga zo maar door. Anderzijds stijgt het aanbod van yoga, meditaties en een veelvoud aan vormen van healing. De vraag hiernaar is groot en dat zal voorlopig wel blijven groeien. Waarom zijn dingen zoals yoga, meditatie en healing nou eigenlijk zinvol?

And all you have to do is love yourself. It’s a fact you’ll attract all the things that you lack. So just chill and get off the racetrack. and take a pace back, face facts. It’s your decision. You don’t need eyes to see. You need vision

‘Reverence’ Faithless (1996)

Ik kan me herinneren dat ik rond mijn vijftiende levensjaar (nu vijftien jaar geleden) om me heen keek en veel dingen niet vond kloppen. Ik kon me niet voorstellen dat wat ik te leren had in dit leven zou enkel moeten bestaan uit diploma’s halen, werken, consumeren en op vakantie gaan. Ik ergerde me aan reclames en aan het gebrek aan holistisch denken in het verlichte moderne westerse paradigma. Ik romantiseerde revoluties en genoot van lezen over filosofen zoals Rousseau, Nietschze en Spinoza. Hiphop met maatschappijkritiek draaide ik grijs, evenals klassieke muziek en jazz. Ik ging ook lezen over boeddhisme en ging zelf experimenteren met meditatie. Mijn vrienden en familie vonden dit wel een beetje raar, maar ik trok me daar weinig van aan. Ik weigerde mee te gaan met de waanzin van de dag, om geobsedeerd te zijn over mijn uiterlijk en om mijn zelfwaardering te laten afhangen van mijn prestaties. Ik zag hoe mijn moeder en ook andere volwassenen constant op de grens zaten van overspannen zijn en wilde absoluut niet zo leven. Deze overtuigingen voelde ik heel sterk, maar daardoor was ik soms ook wel een beetje alleen en eenzaam. Ik kende verder niemand anders die er ook zo over dacht.

Aanpassen en wegvluchten

Terwijl de jaren passeerden, ontwikkelde de IT sector zich met fenomenale snelheid. Op mijn vijftiende had ik nog een prepaid mobieltje dat ik nauwelijks gebruikte en hadden we thuis een inbelverbinding. Inmiddels, anno 2018, heeft bijna iedereen een smartphone en zit daar ook bijna de hele dag op. Dankzij de alomtegenwoordigheid van het internet en social media ben ik veel meer mensen tegengekomen met dezelfde interesses. Dat is natuurlijk superfijn. Tegelijkertijd merkte ik dat, tijdens mijn studiejaren van Cultuurwetenschappen en Creative Industries, ik me langzaam aan toch meer en meer ging aanpassen. Ik dacht dat mijn overtuigingen misschien toch een beetje naïef waren. Ik werd geconfronteerd met de hardheid van het volwassen leven. Het aanpassen en mezelf een beetje kwijtraken deed pijn. Daarom ging ik mezelf verdoven met feesten, drank en drugs. Je bent nog jong, dus wat maakt het uit?! Best een leuke fase, maar ik was wel aan het wegvluchten. Ik voelde me ondergedompeld in te veel informatie en te veel onderdrukte gevoelens. Het leek alsof er een soort muur groeide tussen mij en de wereld. Het lukte me steeds minder goed contact te maken met mijn binnenwereld en daardoor ook steeds minder met de wereld om me heen.

Gebroken spiegelbeeld

Je zou kunnen zeggen dat ik op een gegeven moment een soort existentiële crisis terecht kwam. Vroeg of laat komt iedereen die een keer tegen. Totaal niet meer weten wie je bent, wat je belangrijk vindt, waarom je leeft en welke kant je op kan gaan. Het is als kijken in een gebroken spiegel; jouw zelfbeeld is niet meer één geheel. Ook de wereld lijkt kapot en lelijk. Heeft het überhaupt allemaal wel zin? Je komt allerlei desillusies tegen en je neemt op een bepaalde manier afscheid van de kinderlijke onschuld. Maar niet definitief! Zo’n existentiële crisis is verre van aangenaam, maar het dwingt je wel om jezelf opnieuw te leren kennen. Ook al heb je het zelf niet direct door, je bent jouw eigen pad aan het vormgeven.

Vallen en opstaan

Voor mij werd langzaam aan duidelijk welke dingen belangrijk voor me waren, welke dingen mij positieve energie geven. Sommige van die dingen zijn vrij specifiek, andere wat algemener. Iedereen is bijvoorbeeld wel gebaat bij tijd in de natuur doorbrengen. Zeker als je in een drukke, vervuilde stad woont. Ik ging zelf steeds vaker een stukje fietsen door de Ooijpolder in Nijmegen, of wandelen in een bos. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat bewust aanwezig zijn bij de eigen ademhaling heel gezond is. Het zorgt er voor dat je dicht bij jezelf blijft en niet zomaar steeds wordt meegesleurd in allerlei situaties die in het leven voorkomen. Het zorgt ervoor dat je beter omgaat met emoties. Ik heb ontdekt dat ik het extra fijn vind om ademhalingsoefeningen te doen vlak voordat ik in slaap val. En ook loopmeditaties vind ik fantastsich, in hele kalme beweging de rust in jezelf vinden. Ik kwam Biodanza en Ecstatic Dance tegen en dit sprak mij erg aan. Sinds kinds af aan heb ik van dansen gehouden. Niet het leren van specifieke pasjes, maar de spontane expressie van bewegen op muziek. Voor heel veel mensen helpen Biodanza en Ecstatic Dance bij het loslaten van stress en het bevorden van vreugde en energie. Ik besloot te investeren in een djembé, omdat ik gek ben op trommelen en samen met anderen muziek maken. In mijn hoofd wordt het dan kalm terwijl er tegelijkertijd zoveel schoonheid ontstaat dankzij allerlei klanken. En uiteindelijk durfde ik ook meer bezig te zijn met mijn eigen verborgen passie: schrijven. Ik durfde mijn poëzie in eigen beheer te gaan uitgeven en mijn vaardigheden beschikbaar te stellen voor anderen. Ik startte mijn eigen onderneming en ging steeds meer optreden en workshops rondom creatief schrijven en meditatie geven. Het is fantastisch om op een professionele manier bezig te zijn met mijn eigen creativiteit en talenten, om tijd te steken in dingen waar ik écht in geloof. Het is niet vloeiend in één rechte lijn gegaan, maar organisch met vallen en opstaan.

Verbonden in een netwerk

In vogelvlucht heb ik een periode van vijftien jaar samengevat met de focus op mijn persoonlijke positieve verandering en bewustwording. Ik weet zeker dat bij deze ontwikkelingen Eigentijdse Jongeren en Eigentijds Nederland een belangrijke rol spelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij vele anderen ook zo is. Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording zijn termen die zwaar kunnen klinken en misschien zelfs afschrikken. Het is mij duidelijk geworden dat ze helemaal niet zo zweverig hoeven te zijn. Sterker nog, in mijn ervaring zijn het heel erg down to earth en pragmatische zaken. Wat helpt je om gezond en gelukkig te zijn; mentaal, lichamelijk, emotioneel, spiritueel? We zoeken allemaal onze plek op de wereld. Het kan erg zinvol zijn om verbonden te zijn met een netwerk zoals Eigentijds Nederland, zodat je regelmatig mee kan doen met allerlei verschillend events, workshops kan volgen en anderen kan ontmoeten met wie je overeenkomsten hebt. Er is daar altijd een plek waar je helemaal jezelf kan zijn, waar je gesteund wordt in het bewandelen van jouw eigen pad. Waar je jouw eigen grenzen aan kan geven en op een veilige manier contact kan maken met jezelf en met anderen. Ik wil in ieder geval niet meer zonder!

Ik wens iedereen veel liefde, geluk en vrede toe.

Noêma Neijboer

Foto : Simon Rae