No place for your konig (in)? Tribute to your ex!

A long and pleasant relationship is the greatest good for many people. In the saying: Huisje, Boompje, Beestje it is so obvious that you don’t even mention it. No wonder that 90% of all music, films and poems are about love. We (almost) all long for it and agree that we are wrong, relationships yield a lot.

Despite the collective desire for long-term relationships, it is not that easy to find and maintain. 3 million people in the Netherlands are single and 40% of marriages are stranded before they die.

How is that possible if that relationship is so desirable? Apparently it’s harder than it seems …

Geen Plek

Sommige mensen hebben gewoon geen ruimte in hun agenda voor een relatie. Je weet wel: fulltime baan, deeltijd opleiding, een bataljon vrienden, 3 keer per week sporten en als het even kan zelfontplooiing, meditatie en yoga. In zo’n druk leven is er bijna geen plek voor nóg iets wat aandacht en tijd vraagt.

Geen plek hebben speelt ook op een subtielere manier. Het zijn namelijk niet alleen doeners en workaholics die single blijven. Naast agenda-technisch, kan je ook emotioneel geen ruimte hebben.

Wellicht ben je te druk met jezelf. Heb je al je aandacht nodig om jezelf een beetje staande te houden. Dan heb je de ander eigenlijk niet zo veel te bieden. De relaties die dan ontstaan zijn vaak meer hulpverlener-client relaties dan gelijkwaardige partnerrelaties.

Je partnerplek

Een derde mogelijkheid is dat je ‘partnerplek’ bezet is. Je kan het vergelijken met een schaakbord. Er maar 1 plek voor een koning(in). Zo is er ook 1 plek voor je partner (voor iemand met een open relatie een beetje monogaam gedacht, maar voor de eenvoud nu wel praktisch).

Als vrijgezel verwacht je natuurlijk een lege partnerplek. Maar dit is niet altijd zo. Soms wordt deze plek ingenomen door iemand uit je verleden. Een ex, je eerste liefde of dat meisje uit de supermarkt waar je nog van droomt.

Als de plek naast je bezet is door iemand anders dan je partner, zal je je niet helemaal kunnen geven aan je nieuwe relatie. Een stukje van je blijft verbonden aan die ex waardoor je niet openstaat voor iets nieuws. Je vergelijkt iedereen met die ex en wijst ze daarom steeds af of je potentiele partners haken af omdat ze voelen dat ze je niet helemaal krijgen.

Ode aan je Ex

Om weer echt beschikbaar te zijn voor iets nieuws, heb je het oude los te laten. Daarvoor is de workshop ‘Ode aan je Ex’. We reizen langs de pijn die de breuk opleverde, nemen verantwoordelijkheid voor ons aandeel en (her)ontdekken de liefde voor de ex, zonder dat we hen nog terug willen. Of tenminste, dat is het streven…